ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βερολίνο: «Λήξαν το θέμα της καταβολής των κατοχικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα»

Parthenonas Nazi Germanoi 050619Η Γερμανία θεωρεί «λήξαν» το θέμα με τις πολεμικές αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν λαμβάνει υπόψιν την ρηματική διακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης.

Η προκλητική για την αποκατάσταση της Ιστορίας δήλωση έρχεται μία ημέρα αφού η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα για την έναρξη διαπραγματεύσεων για το ζήτημα που αφορά ποσό ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες στα αρχεία της χώρας καταστροφές που έγιναν επί γερμανικής Κατοχής.

Η δήλωση εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠ.ΕΞ.

«Περισσότερα από 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και περισσότερα από 25 χρόνια μετά την συνθήκη 4+2 (για την εθνική κυριαρχία της επανενωμένης Γερμανίας), το ζήτημα των επανορθώσεων θεωρείται λήξαν τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής απόψεως», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Με τη ρηματική διακοίνωση ο πρέσβης της Ελλάδας καλεί τη Γερμανία σε διάλογο για τις γερμανικές αποζημιώσεις -μια κίνηση που έρχεται μετά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, στις 17 Απριλίου. Σημειώνεται, ότι την Τρίτη (04/06), αρκετά γερμανικά ΜΜΕ σχολίασαν την απόφαση της Ελλάδας.

Το θέμα δεν είναι τι λένε οι Γερμανοί.

Το ζήτημα είναι τι θα πράξει η όποια ελληνική κυβέρνηση. Είναι αποφασισμένη να κυνηγήσει τους Γερμανούς μέχρι τέλους όπως τους αρμόζει με όλα τα νομικά μέσα; Γιατί και η απάντηση των Γερμανών δείχνει πως και αυτοί δεν είναι και τόσο σίγουροι ότι το θέμα είναι όντως... «λήξαν».